Choď na obsah Choď na menu
 


 

 PODPORUJEME MAĎARSKÝCH NOVINÁROV, ŠTUDENTOV A OBČANOV V BOJI PROTI OKLIEŠŤOVANIU DEMOKRACIE V ICH KRAJINE!

Tlačová správa

V utorok 18.1.2011 o 16.00 hod. sa pred veľvyslanectvom Maďarskej republiky na Sedlárskej ulici č. 3 v Bratislave uskutoční protest na podporu všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov Maďarskej republiky. Protest reaguje na mediálny zákon, obmedzovanie slobody tlače, zúženie právomocí ústavného súdu a ďalšie politické kroky posledných mesiacov, ktoré vzbudzujú dôvodné obavy z okliešťovania demokracie v tejto krajine ako i nečinný postoj slovenskej diplomacie.

 

165586_1743157495538_1136735386_32020555_409475_n 

Bratislava sa tak pripojí k medzinárodným akciám, ktoré sú známe pod hlavičkou Free press for Hungary. Pred maďarskou ambasádou na okamih vznikne kopec z balíkov cenzurovaných novín a následne sa  bude symbolicky svietiť baterkami do okien veľvyslanectva na znak zahnania mrakov, ktoré sa zatiahli nad maďarskou demokraciou a prinesenia svetla do súčasného zatmenia slobody tlače v Maďarsku. 

Na akcií okrem iného občianski aktivisti, zástupcovia novinárskej obce a ďalšie mimovládne organizácie doručia otvorený list veľvyslancovi Maďarska, v ktorom sú kritizované kroky okliešťovania demokracie v Maďarskej republike a zároveň vyjadrená podpora pre všetkých Maďarov, ktorým nie sú princípy slobody a demokracie ľahostajné, ba dokonca upierané.

Pozvánku na protest obdržala jeho Excelencia Antal Heizer ako i šéf rezortu slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda. Podujatie organizuje občianska iniciatíva UM! v spolupráci s občianskymi aktivistami a s viacerými zástupcami novinárskej obce.

Róbert Mihály
Občianska iniciatíva UM!

Médiá o proteste: 

Video: http://tv.sme.sk/v/18990/madarske-velvyslanectvo-v-bratislave-zakryli-ciernou-plachtou.html

Článok: http://www.sme.sk/c/5727091/pred-madarskym-konzulatom-protestovali-aktivisti.html